Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát az Adatkezelési Tájékoztatónk Cookie-kkal kapcsolatos irányelvének értelmében. A képernyő bal alsó sarkában látható fogaskerékre kattintva később módosíthatod. 

4030 Debrecen, Diószegi út 3-5

Ügyfélszolgálat
+36 30/565-3551
felujitaswebaruhaz.hu
Villámgyors, munkakedvet fokozó kísérőlevél meglepetés CSOKIval-hát ilyen kedvességet még egyetlen rendeléskor sem tapasztaltam!! Úri cég!!!!
Svendor Erzsébet
Bátran rendelhettek innen, korrektek, gyorsak, kedvesek, segítőkészek . Azt kapod, amit vársz. Ritka manapság egy ilyen megbízható cég.
Lázár-Tóth Zsuzsanna
Gyors szállítás! Nagyon jó kommunikáció, telefonon egyeztettek velem a csomagom állapotáról. Az ár is nagyon jó volt. A számla mellé csomagolt levél és csoki örömet okozott 😊
Kőszegi Norbert

Hogyan válasszak ecsetet?

2018. 11. 22. 19:31:26
Hogyan válasszak ecsetet?

Hogyan válasszunk ecsetet a különböző festési munkákhoz?

Nem is hinnéd, hogy mennyi elvárásunk van egy ecsettel szemben.
 

A festékeket többféleképpen fel lehet vinni a festendő felületre: ecsettel, hengerrel vagy szórásos technikával. Ebben a kategóriában az ecseteket találod.

Az ecsetek a lakásfelújítás „gyalogosai”.

Az ecsetektől azt várjuk el, hogy amikor a festékbe mártjuk, vegyenek fel minél több festéket. Amikor kiemeljük a festékes dobozból, akkor tartsák is meg a festéket, ne folyjon ki a felvett festék!

Aztán amikor a felülethez nyomjuk az ecsetet, akkor az az elvárás, hogy egyenletesen adja le a benne lévő festéket.

Fontos, hogy jó fogása legyen. Hosszú távon se legyen kényelmetlen.

Talán nem is gondolnád, hogy egy ilyen egyszerű szerszámmal szemben is milyen sok elvárásunk van.

Egy ecset általában három részből áll:

  • nyél

  • szőrzet

  • fém szoríték (ez rögzíti a nyélhez a szőrzetet)

Az ecseteket elsősorban méretük alapján különböztetjük meg, ami az ecset szélességének a mérete.

Jellemzően „collban” volt megadva az ecset méret, de manapság már egyre-inkább a cm-t vagy a mm-t használjuk.

Ha CSAK arra vagy kíváncsi, hogy adott feladathoz milyen ecsetet célszerű választani, akkor kattints ide, vagy tekerj a cikk végére!

A sörte anyaga

A lakás felújítás során használt ecsetek szőrzete szintetikus (azaz műanyag) vagy természetes sörtéből-, ill. ezek keverékéből áll.

A természetes sörte az esetek többségében disznó szőr. Ahhoz azonban, hogy a malac akkora szőrt tudjon növeszteni, hogy azzal lehessen festeni, nem kellene idő előtt megenni. így aztán érthető a dilemma: fessünk disznószőrrel, vagy együnk csülköt?

Van még egy csomó más állat, aminek a szőréből készül ecset, de ezeket nem az építőiparban használják, hanem inkább a festő vászon előtt.

Előzőek miatt a disznószőrből készült ecsetek egyre drágábbak.

Megoldásként a műanyagipar örömmel jelentkezik. A helyzet azonban az, hogy a disznószőrnek az az előnye, hogy pikkelyes a felülete mint az emberi hajé, és ezt még nem sikerült a vegyiparnak utánozni.

A képen egy merino juh szőrszála (a vékonyabb) és egy emberi hajszál látható mikroszkóp alatt.

Ez a pikkelyesség teszi lehetővé, hogy sok festéket tudjon magában tartani az ecset anélkül, hogy kifolyjon belőle.

A szintetikus szálak felülete nagyon sima, ezért nem tudják olyan jól megtartani a festéket, de sokkal pontosabban lehet velük festeni. Különféle keresztmetszeti kialakítással próbálkozik az ipar: mikro csöves kialakítás, vagy csillag keresztmetszet, de eddig még nem sikerült olyan jó megoldást találni, mint a természetes szőrzet.

Van azonban hátránya is a szőrzetnek: egy idő után elkezdi felvenni a vizet a festékből (egyre több víz van az oldószeres festékekben is) és ettől megduzzad. Amikor megduzzad akkor nem férnek el a szőrszálak a fém szorítékban, és hamarosan egy nagy szerteágazó pamaccsá válnak. Nagyapám borotválkozó pemzlije nézett úgy ki.

A pikkelyesség miatt a természetes szőrzetből készült ecseteket tisztítani is nehezebb, ezért rövidebb az élettartamuk.

A szintetikus szálakból összeállított ecseteket könnyebb tisztítani, és általában kevesebbe kerülnek, mint természetes társaik.

Valamit – valamiért.

Vannak ecsetek amiknek a sörtéi kevert sörték: állati szőr és szintetikus szálak keveréke. Ezeket úgy próbálják összeállítani a gyártók, hogy ötvözzék a két sörte jó tulajdonságait. A szintetikus szálak pl. megakadályozzák, hogy a természetes szálak elhajoljanak.

A sörte kialakítása

A sörte alakjával is lehet fokozni ill. változtatni az ecset tulajdonságait.

Ha különböző hosszúságú szálakból épül fel az ecset, akkor az jól tartja a festéket, és a felülethez nyomva (ilyenkor elhajlanak a szálak) szép egyenletesen adja le a festéket.

Van olyan ecset, aminek a sörtéi úgy vannak méret szerint elrendezve, ferdére vágva, hogy egy 10 cm széles ecsettel is lehet ceruza vékonyságú vonalat húzni. Az ilyen ecsetekkel úgy tudsz az ajtókeret mellé festeni (ha elég precíz vagy), hogy nem fogod összekenni a keretet akkor sem, ha nem takartad le azt. Ilyen ecset pl. a Ciret CX3.

Előzőeken túl a sörte tömöttsége alapján is megkülönböztetjük az ecseteket, ami a vastagságát jellemzi, pl.:

  • szimpla

  • dupla

  • tripla

Újabban találkozhatsz ilyen kifejezéssel is: 6-os vagy 9-es tömöttségi osztály. A tömöttség az ecset hatékonyságát növeli, de precizitását csökkenti. Minél vastagabb egy ecset, annál több festéket tud felvenni, ezért ritkábban kell a festékbe mártani, tehát jobban haladsz vele, ha nagy a felület.

Alapozáshoz, nagy felületek festéséhez jobbak a dupla vagy tripla ecsetek, míg lakkozáshoz, lazúrozáshoz, eloszlatáshoz a vékonyabb ecsetek felelnek meg inkább.

A nyél

A nyél anyaga lehet többek között:

  • Műanyag

  • Natúr fa

  • Lakkozott fa

Az anyag a tisztíthatóság miatt lehet fontos, míg az alak a kényelem miatt. Hidd el, nem mindegy milyen kialakítású nyelet fogsz, ha egész nap festened kell.

Vannak hagyományos marok ecsetek, és van olyan, amelyiknek sokkal hosszabb a nyele a megszokottnál. Ilyen pl. a radiátor ecset, amivel ki tudod festeni a radiátor bordáinak a belső oldalát anélkül, hogy összekennéd a kezed, vagy szétmázolnád a már szépen lefestett részeket.

A forma

A különböző festési feladatokra különböző formájú ecsetek születtek.

A hagyományos laposecset forma:

Ablakfestő ecset:

Ezzel az ecsettel, nagyon precízen lehet dolgozni. Ferde és nagyon csúcsos a sörte vég kialakítása. Itt annyira elvékonyodik a sörte, hogy ceruza vékonyságú vonalat is lehet vele húzni. Így az ablakok kis sarkaiba is beférsz vele, és pontosan tudsz festeni.

Kerek vagy hengeres forma

Ezek az ecsetek sokkal több festéket tudnak felvenni, mint lapos társaik. Ezekből is létezik kicsi, közepes és nagy. Mindannyian ismerjük a régi hatalmas korongecsetet, amivel a festőket gyakran ábrázolták, mint a kéményseprőt a vállára feltekert drótseprővel. Ezzel a szerszámmal meszeltek. Annyira sok festéket tud felvenni és ettől olyan nehéz lesz, hogy ha egy ilyen korongecsettel megpróbálnál festeni, egy óra múlva garantáltan leszakadna a vállad, még ha edzett ember is vagy.

Kefe vagy pemzli

Ezek akkora „ecsetek” amik rengeteg festéket képesek megtartani, és nagy felületek festésére használatosak. Pl. mennyezetkefe.

Tisztítás, tisztántartás

Egy ecset élettartama jórészt nem az ecset minőségétől függ, hanem tőled.

Itt van ez az ecset:

2001-ben vette a testvérem Amerikában. Már ott dolgozott vele, és több házat kifestett.

Minden este alaposan kimosta, és becsomagolva eltette.

Itthon is kifestettünk már vele néhány házat.

…és még kitudja hányat fogunk.

Ez egy szuper ecset. Érdemes vele a nap végén szöszmötölni egy kicsit. Szintetikus szálakból van a sörtéje, ezért nem ment még tönkre.

Az oldalán látod azt a horgot. Azért tettük bele, mert ennek a segítségével könnyen föl lehet akasztani bárhová, így mindig lógó állapotban tudod eltenni, hogy kicsöpögjön, aztán szépen kiszáradjon.

Egy oldószeres festékkel használt ecsetet kitisztítani nem kis feladat. Egyszer dolgoztam egy festővel, aki nagyon odafigyelt arra, hogy a szerszámok tisztán legyenek eltéve. Ezért a garázsban volt négy hordó. Az elsőben a nagyon használt, hígító volt, a negyedikben pedig nagyon tiszta. Ezekben kellett kimosnunk az ecseteket, sorban haladva egyik hordóból a másikba. A végén pedig aranytisztán eltenni.

Ha este abbahagyod a munkát, de reggel folytatni fogod, akkor nem kell az ecsetet kimosni. Becsomagolod egy nejlonzacskóba, és másnap tovább használod.

Ha diszperziós festéket használsz (Diszperzit, Héra vagy más falfesték) akkor a nap végén akaszd az ecsetet az előző képen látható kampóval a festékes vödör belső oldalára, takard le a vödör száját egy jól beáztatott törölközővel, majd húzz rá az egészre egy szemetes zsákot. Másnap ugyanott kezdheted a munkát, ahol abbahagytad. Még a festő hengert sem kell elmosogatnod, ha így teszed el estére.

Ha elmostad az ecsetet, drótkefével fésüld egyenesre a szőrszálakat. Utána a kampónál fogva akaszd fel, és úgy tárold.

Soha ne tárold úgy az ecsetet, hogy a sörtéjén támaszkodik, mert akkor a szálak el fognak derofmálódni, és az ecsetet kidobhatod.

Van olyan festési munka, amihez nem kell jó minőségű ecset. Ilyenkor vegyél valami olcsót, és a munka végén dobd ki. Olcsóbb, mint hígítóban elmosogatni.

Milyen festési munkákhoz, milyen ecsetet válasszak?

Alapozás: minél vastagabb, tömött ecset, ami sok folyadék felvételére alkalmas egy mártással.

Lazúrozás: Finom szőrű, vékony ecsetek. Ezzel jól lehet eloszlatni a híg folyós anyagokat.

Lakkozás: Mint az előző.

Pácolás: Mint az előző. Van azonban már egy olyan fejlesztés és szabadalom, ami egy szintetikus és természetes sörtekombinációval készült. A belsejében van a természetes sörte, kívül nagyon precízen vágott szintetikus sörte palást. Ez teszi lehetővé a kimagasló festékfelvételt, és a csöpögésmentes-, precíziós festék leadást. Ez az ecsetet az előző három bevonóanyaghoz használhatod.

Zománc festés: A zománcok általában sűrűn folyó festékek, ezért szinte minden ecset alkalmas az ezekkel való munkához. Nem célszerű nagyon tömött ecsetet választani, inkább lazább, szintetikus sörtéjű ecsettel fogsz jobban boldogulni.

Szoba festés: Ezek a festékek inkább a természetes vagy vegyes sörtéjű ecsetekkel használhatóak hatékonyan.

Csík festés: csíkhúzó ecsettel készítettek ilyet régen a festők, de erre manapság ritkán van szükség. Létezik még ilyen ecset.

Díszítő festés: ehhez a munkához inkább „művész” ecseteket érdemes használni.

Élek elhúzása: erre az ablakfestő ecset a legalkalmasabb, és azok az ecsetek, aminek ferdevágású és ún. konikus hegyezésű a sörte kiképzése.

Ajtó- és ablak keretek: mint az előző.

Radiátor festés: a nevéből is adódik: radiátorecset. Hosszú (a jobbaknak rugalmas) nyelű ecsetek ezek, kicsit meghajlított fejjel.

Homlokzat festés: a jó homlokzatfestékek nagyon sűrűek, ezért mindenféle ecsetre jól tapadnak. Főként a diszperziós festékhez ajánlott ecsetek közül válogass! Már ahol ajánlanak egyáltalán valamit.

 

 

Siposs Levente

Felújítás Specialista

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: festés