Utólagos nyíláskiváltások leggyakoribb hibái

Az utólagos nyíláskiváltás nem nagy ördöngösség, csupán szakértelem kell hozzá. Nagyon sok esetben némi odafigyeléssel, vagy a szabályok betartásával könnyedén elkerülhetőek lettek volna a későbbi balesetek. Az építkezések, felújítások és átalakítások során gyakran van szükség falak és nyílászárók valamilyen átalakítására, hiszen a helyszínen sokkal jobban szembetűnnek a tervezőasztal hibái.

Azonban soha nem szabad elfelejteni, a tervező egy szakember, aki az általa tervezett épület statikai biztonságát tudja garantálni. A kivitelező például nem mindig szakember. Vigyázzunk kire bízzuk a lakásunk ilyen irányú átalakításait, hiszen egy épület építése sem úgy zajlik, hogy jön egy kivitelezőbrigád és a saját tapasztalatai alapján felhúzza azt, ez is tervek alapján megy. A lakásunk esetén miért lenne ez másként?

Még komoly építkezéseken is előfordulnak a spórolásból adódó hibák. Az áthidalók méretezése, a dúcolás szükségessége… nem vita tárgya. Ezeket nem lehet saját kútfőből megváltoztatni. Ezen téma aktualitása nagy, hiszen napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk nagy egyterű, vagy egybenyitott terű ingatlanokkal. Nagyon fontos tényező azonban az, hogy a terhet valahová támasztani kell.

Ha nagyon egy helyre támasztunk valamit, akkor naiv ésszel is felfoghatóak ennek következményei. Sok esetben van szükség a rövid, lecsökkent mennyiségű falszakaszok miatt a megmaradó falak és időnként az alapok megerősítésére is. Az ilyen átalakítások, főleg régi, akár már többször is átalakított épületeknél nagyon komoly odafigyelést kívánnak mind a tervezőtől, mind a kivitelezőtől.