Lomtalanítás

Egy költözés vagy lakásfelújítás kiváló alkalom lehet egy alapos szortírozásra. Meglátjuk, ha nekiállunk és kitartóan, hatékonyan kipakoljuk felesleges holmijainkat, utána sok új helyet nyerünk, sőt egyenesen nagyobbnak tűnik majd a lakásunk. A leghatékonyabb, ha rászánunk egy hétvégét, vagy ha tehetjük egy hetet, mert így szobáról szobára haladva tüntethetjük el a felesleges tárgyakat, esetleg bútorokat is.

Egy dologra készüljünk fel, legalábbis a saját tapasztalataim szerint a rendrakás mindig óriási rendetlenséggel jár, ez pedig sokszor elveszi az ember lelkesedését. Mielőtt nekiállunk, mindig tervezzük el mi az, amit mindenképpen ki akarunk rámolni, és ezzel kezdjük először. Így ha időközben mégis elfogy a kitartásunk legalább a lényeges részével megleszünk.

Eleve képtelenség egyszerre végigsöpörni az egész lakáson, ezért mindig helyiségeket, vagy helyiségrészeket tűzzünk ki magunk elé. Dobjuk ki a régen törött tárgyakat, bútorokat, a soha nem hordott ruhákat vagy tárgyakat is. Jó alkalom ez a jótékonyságra is. A ruháknak nagyon örülnek a különböző segélyszervezetek is, a tárgyak esetében pedig elképzelhető, hogy akár a közeli családi körünkben valaki nagy hasznát venné a mi porfogóinknak.

Költözés után gyakran előfordul, hogy vannak dobozok, amik bontatlanul a szekrények, vagy a padlás, pince mélyére kerülnek. Na, ezekre valószínűleg soha nem lesz szükségünk, ha már hosszú hónapokig kibírjuk nélkülük, jobb, ha még addig kidobjuk, míg egyáltalán emlékszünk rá. Aki már lomtalanított életében, az úgyis tudja, hogy egy ilyen lomtalanítás is felér egy lakásfelújítással.