Hidegburkolat

Napjainkban rendkívül gazdag felhasználhatóság és típusválaszték jellemzi a hidegburkolatokat. Régebben a lakásban leginkább a fürdőszobában, wc-ben és a konyhában, illetve a lakáson kívül a teraszok, erkélyek burkolásánál alkalmazták ezt a típust. Ma viszont semmilyen meglepetést nem okoz, ha minden helyiségünkben ezt használjuk.

Sok előnye van, könnyen tisztítható, kopásálló, bizonyos típusai csúszásmentesek és pár szőnyeggel az egyik komoly hátrányát is el tudjuk felejteni, ez pedig az, hogy hideg. A hidegburkolatok alkalmazását a fűtéstechnológiák fejlődése is segítette, hiszen a padlófűtésekkel kellemes tapintást, meleg érzetet kap az amúgy hideg burkolat.

Lényeges, hogy a burkolat kiválasztásakor az igényeinket helyezzük előtérbe. Nedvesebb helyekre, helyiségekbe fontos tulajdonság a csúszásmentesség és a tisztíthatóság. Sok recézett, érdesebb felületű lap kapható, ezeknek nagyon jó a csúszásmentessége, viszont általában rosszabb a tisztíthatósága.
Fontos, hogy a színeket és a lapméreteket is a szobához illően válasszuk ki, mert egy kis helyiségben nem mutat előnyösen egy nagyobb típusú lapburkolat. A hidegburkolatok négyzetméterárai tág határokon belül mozognak. Pár ezertől a több százezerig minden árral találkozhatunk.

Sokat segít, ha pontos terveket csinálunk a pontos elhelyezésekre és pontos méreteket számolunk, mert sokat spórolhatunk, ha nem hasraütésszerűen vásárolunk. Fontos, hogy a vághatóság nehézségeire és a későbbi hibák cserélhetőségére is számolva vásároljunk. Hogy például egy csőrepedésnél, csak pár lapot kicserélve is helyre tudjuk hozni a hibát, és ne kelljen újraburkolni az egész helyiséget.